Coronavirus

Barneveld, 10 maart 2020

Beste zwangeren en partners,
De laatste weken raakt Nederland in de ban van het Corona virus, graag willen wij je informeren hoe wij er in onze praktijk mee omgaan. Inmiddels heb je de berichtgeving over hygiëne maatregelen mogelijk wel gehoord en gelezen. Wij hanteren deze maatregelen en daaraan merk je vooral dat wij in deze periode geen handen meer schudden. Lees nogmaals de algemene hygiënemaatregelen en antwoorden op veel vragen op de website van het RIVM.

Tijdens het spreekuur:
Heb je (of je meekomende partner, kinderen, kennis) klachten van verkoudheid, keelpijn, hoesten of koorts? Dan raden wij je dringend aan onze praktijk niet te bezoeken maar te bellen met onze assistente. We kunnen de afspraak wijzigen in een telefonisch consult of uitstellen tot je weer hersteld/klachtenvrij bent. Het is verstandig met klachten die kunnen wijzen op besmetting met het Corona virus telefonisch contact op te nemen met jouw huisarts.
Moet je je als zwangere extra zorgen maken? Nee. Infectie met het virus heeft hetzelfde verloop als bij vrouwen die niet zwanger zijn. Voor zover bekend is er geen verhoogde kans op een miskraam of aangeboren afwijkingen door infectie met dit virus.
Bron: RIVM

Is het Coronavirus overdraagbaar op de ongeboren baby tijdens de zwangerschap?
In het medische vakblad The Lancet verscheen een kleinschalige studie over negen zwangere vrouwen met COVID-19. Ook het vruchtwater, borstvoeding en het bloed in de navelstreng werden getest. De belangrijkste voorlopige conclusie is dat het erop lijkt dat het virus niet in de buik al overdraagbaar is Bron: The Lancet – What are the risks of COVID-19 infection in pregnant women?

Wat is het risico van het virus voor pasgeboren baby’s?
Dat COVID-19 waarschijnlijk niet overdraagbaar is via de navelstreng, wil dat niet zeggen dat pasgeboren baby’s niet ziek kunnen worden. De ziekte is namelijk overdraagbaar door lichamelijk contact. Hygiënemaatregelen zijn hier wederom belangrijk.
Bron: The Lancet

Wat is het advies m.b.t. kraambezoek?
Het is belangrijk dat het kraambezoek zich ook houdt aan de hygiënemaatregelen genoemd hierboven en op de site van de RIVM. Laat mensen die ziek zijn en op bezoek willen komen, pas na herstel langskomen.

Verder adviseren we je ook om de landelijke ontwikkelingen te volgen van de rijksoverheid.