Start van een gezonde zwangerschap
Zwangerschapsvitamines
- Foliumzuur: helpt je om de kans op neurale buisafwijkingen vroeg in de zwangerschap zo klein mogelijk te maken. Het zit o.a. in bananen en sinaasappelen, groene bladgroenten, peulvruchten en melk. Slik elke dag een tablet van 0,4-0,5 milligram foliumzuur t/m de 10e week van je zwangerschap. Je haalt dit bij de drogist of apotheek.
- Vitamine D: zorgt voor sterke botten omdat het helpt calcium goed op te nemen uit voeding. Denk daarbij aan producten als vette vis, melkproducten, vlees en eieren. Ook is het toegevoegd aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten. Het extra slikken geldt vooral als je nauwelijks in de zon komt en/of onvoldoende via voeding binnen krijgt. Gebruik tabletten van 10 microgram vitamine D per dag.
- Multivitamines: deze supplementen combineren bovenstaande vitamines en meer. Let bij de aankoop vooral op de hoeveelheid vitamine per tablet. Bij een multivitamine is het goed om er een specifiek voor de zwangerschap te kopen. De reden: er mag geen vitamine A in zitten. Dit kan namelijk weer schadelijk zijn in de zwangerschap.
Medicatiegebruik
Wanneer je medicijnen gebruikt, overleg dan met je huisarts over het gebruik hiervan bij kinderwens en tijdens de zwangerschap. Sommige stoffen hebben namelijk al vroeg in de zwangerschap invloed op de ontwikkeling van de baby.
- Bij pijnklachten kun je veilig de algemene dosering paracetamol gebruiken. Voor gebruik van andere pijnstillers is het beter eerst met je huisarts te overleggen.
- Ben je zwanger en gebruik je antidepressiva, dan kun je hier niet zomaar mee stoppen. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor jou en de baby. Welk medicijn het beste is voor jou in je zwangerschap, zal je verloskundige met je bespreken. Het kan zijn dat je je huidige medicatie kan handhaven of dat het beter is toch overstappen op een veiliger alternatief.
- Overleg ook met ons bij gebruik van zelfzorgmedicatie (zoals neusspray, overige vitaminepreparaten e.d.) en homeopathische geneesmiddelen.