Wat is kraamzorg?

Kraamzorg is uniek in de wereld. Behalve Nederland is er geen land ter wereld waar ouders een kraamverzorgende krijgen die hen ondersteunen tijdens de eerste week na de bevalling (de kraamweek). De kraamverzorgende ondersteunt in de baby verzorging van de baby, doet medische controles en signaleert als er problemen kunnen ontstaan. Ook biedt zij hulp bij het geven van de voeding, zowel bij borstvoeding als flesvoeding.

Het is praktisch dat je de kraamzorg zo vroeg mogelijk regelt. Dit kan via je zorgverzekering of door je rechtstreeks aan te melden bij een kraambureau. In de kraamweek wordt er minimaal 24 uur kraamzorg geleverd, welke in het basispakket van je zorgverzekering valt. Check je verzekering welke mogelijke aanvullende kosten er zijn.

Tevens is het belangrijk dat je alvast nadenkt over het regelen van mantelzorg tijdens de kraamtijd. De taken van de kraamverzorgende bestaan in eerste instantie alleen uit moeder- en kindzorg.

Links

Kraambureaus:

Niet alle kraambureaus hebben een contract met jouw ziekenhuis van voorkeur. Check dit van te voren bij het inschrijven.

Zelfstandige kraamverzorgenden:

Wil je meer weten over de taken van de kraamverzorgende. Lees het hier!