Wat is een stuitligging?

Tijdens je zwangerschap voelen je verloskundigen naar de ligging van je baby. Het kan zijn dat je kindje af en toe in stuit ligt, dus met de billen naar beneden en het hoofdje omhoog. Gedurende je zwangerschap merkt je dat je baby draait en alle kanten op beweegt.

Aan het einde van de zwangerschap is er minder ruimte in de baarmoeder. Het draaien van hoofd- naar stuitligging en terug wordt dan lastiger. De meeste kinderen liggen rond 35-36 weken met het hoofd naar beneden. Soms is dat niet het geval en ligt je baby in stuitligging (3% van alle zwangerschappen in Nederland).

In de meeste gevallen is er geen oorzaak voor de stuitligging (85%). Wel komt een stuitligging vaker voor bij een meerlingzwangerschap, een voorliggende placenta of bepaalde afwijkingen aan de baarmoeder of het kind. Hier wordt bij het echo onderzoek naar gekeken.

Mijn kind ligt in stuit, wat nu?

Bij de controles op het spreekuur vertellen we hoe de baby ligt. Mocht de baby bij 35-36 weken nog in stuit liggen, dan wordt er met jullie besproken hoe verder. We snappen dat er dan een aantal vragen spelen. Stel deze dan ook tijdens je afspraak of bel als de vragen later komen met de dienstdoende verloskundige.

In het algemeen geldt voor een baby dat een hoofdligging de meest natuurlijke ligging is om geboren te worden. Als het kind van stuitligging naar hoofdligging gedraaid kan worden, is er een veel grotere kans op een gewone vaginale bevalling en kun je onder de zorg van de verloskundige blijven. Een stuitbevalling of keizersnede brengt meer complicaties met zich mee voor moeder en kind. Een keizersnede heeft ook consequenties voor eventuele volgende zwangerschappen. Er zijn twee mogelijkheden:

  • Afwachten: Er is dan een hele kleine kans dat het kind nog spontaan naar hoofdligging draait. Echter hoe groter het kind wordt en hoe minder vruchtwater er is, des te minder ruimte er is om spontaan te draaien. Wanneer je besluit niks te doen en het kindje blijft in stuit liggen zal de zorg worden overgedragen naar de gynaecoloog. De bevalling zal dan sowieso plaatsvinden in het ziekenhuis. Met de gynaecoloog bespreken jullie of een natuurlijke stuitbevalling veilig is. Als dat niet zo is of je wilt dit niet, dan zal de baby geboren worden via een keizersnede.
  • Uitwendige versie: Een uitwendige versie is het draaien van het kind met de handen via de buik van stuitligging naar hoofdligging. Dit wordt gedaan door een versiekundige. Dit is een verloskundige die een extra scholing gedaan heeft om met voldoende kennis en kunde de baby te laten draaien. Voor de versie zal met de echo gekeken worden hoe de baby precies ligt. De kans op slagen ligt rond de 50% en is afhankelijk van hoeveel weken je zwanger bent, je hoeveelheid vruchtwater, de ligging van de placenta en de dikte van de buikwand.

 

In eigen praktijk

In onze praktijk wordt de uitwendige versie door Olga Smit en Carlijn Jorritsma gedaan. Veelal proberen zij de versies samen uit te voeren. Hierbij een korte versie van een film waarop de versie te zien is. Mochten onze collega’s op vakantie zijn of niet in gelegenheid, dan maken wij gebruik van Versiecentrum Maia-Fara.

Kort filmpje uitwendige versie