Controles

Wanneer je bevallen bent, komen we je gedurende de eerste week na de bevalling regelmatig bezoeken. We beoordelen het welzijn van moeder en kind. De kraamverzorgster zal deze controles bij jullie uitvoeren. Hiervoor letten we op een aantal zaken zoals:

  • Het verloop van de voeding
  • Het gewicht van de baby
  • De temperatuur van moeder en kind
  • Het vloeien

Meer informatie over de kraamperiode vind je op de website van deverloskundige.nl. Tijdens de visite op of na de laatste kraamdag zullen we het afsluitende gesprek met je hebben. Drie weken na de bevalling plannen we een telefonische controle in. Indien gewenst er na zes weken een nacontrole worden afgesproken.

Onderzoeken van de pasgeborene

Vanaf de vijfde dag vinden er twee testen plaats; de hielprik en de gehoortest. Van de gemeente krijgt de GGD door dat jouw baby is geboren. Als zij deze gegevens hebben, krijg je een e-mail of sms-bericht met een afspraakdatum. Anders komt de JGZ-medewerker onverwacht zonder afspraak langs.

Meer informatie vind je hier: Hielprik en Gehoortest.

Soms duurt het even voordat de gegevens van de geboorte doorkomen vanuit de gemeente. Daarom zal meestal de kraamverzorgster de baby ook aanmelden. Mocht het geval zijn dat je met jullie baby in het ziekenhuis ligt tijdens deze dagen, dan zal de hielprik in het ziekenhuis gebeuren. De gehoortest wordt dan later gedaan.