Wat moet ik doen als mijn vliezen breken?

Tien procent van alle bevallingen begint met het breken van de vliezen. In de meeste gevallen komen de weeën binnen 24 uur na het breken van de vliezen spontaan op gang. Wanneer je vliezen breken, is het belangrijk om proberen dit op te vangen in potje/glaasje en om op een aantal dingen te letten.

Tijdstip

Het is belangrijk om het tijdstip van breken van de vliezen te noteren.

Zwangerschapsduur

Ben je nog niet voorbij de 37e week van je zwangerschap? Neem dan direct contact op met de verloskundige.

Ingedaald hoofdje

Bij de laatste controle is er gevoeld naar de indaling van het hoofdje. Als het hoofdje nog niet goed was ingedaald, dan is dit aan je verteld. Wanneer je vliezen breken en het hoofdje is nog niet (goed genoeg) ingedaald, dan is het belangrijk om direct de verloskundige te bellen en te gaan liggen. We komen dan langs om te controleren of het hoofdje goed is ingedaald. De reden hiervoor is dat wanneer het hoofdje nog niet is ingedaald, er nog ruimte is tussen het hoofdje en het bekken. Wanneer de vliezen breken, bestaat er dan een kans dat de navelstreng tussen het hoofdje en het bekken zakt.

Kleur

Bij het breken van de vliezen is het belangrijk dat je kijkt naar de kleur van het vruchtwater. De normale kleur van vruchtwater is helder (soms wat lichtroze), vaak zijn er ook witte vlokjes zichtbaar.

Wanneer het vruchtwater groen, bruin of geel is, heeft het kindje in het vruchtwater gepoept. In dit geval moet je ons direct bellen, ook ‘s nachts! Wanneer je twijfelt over de kleur van het vruchtwater bel je ons ook.

Wanneer de vliezen ’s nachts zijn gebroken en het vruchtwater is kleurloos, dan hoef je dit niet direct te laten weten. Wel is het belangrijk dat je in de ochtend de verloskundige belt zodat zij weet dat je vliezen gebroken zijn. Ze spreekt dan af wanneer ze die dag langskomt voor een controle.

Bel ons uiteraard wel als je twijfelt of ongerust bent!