Waar te bevallen?

De verloskunde zoals die in Nederland is georganiseerd, is uniek in de Westerse wereld. Je hebt de keuze om thuis of poliklinisch te bevallen, wanneer medisch gezien alles in orde is. Het belangrijkste criterium voor het kiezen van de plaats van bevalling is waar je je het meest veilig voelt. Een omgeving waar je je op je gemak voelt, werkt positief op de bevalling.

Wanneer je kiest voor een poliklinische bevalling, gaan wij met je mee naar het ziekenhuis om je daar te begeleiden. De kosten voor een poliklinische bevalling worden niet altijd vergoed door de zorgverzekeraar, dit is goed om na te vragen. Voor een poliklinische bevalling kun je kiezen uit het Meander Medisch Centrum te Amersfoort of ziekenhuis Gelderse Vallei te Ede. Indien gewenst zou je ook mogen bevallen in het geboortehuis van het Sint Jansdal

De kraamzorg ondersteunt ons tijdens de bevalling. De bureaus hebben zowel een contract met (bijna) alle zorgverzekeringen als met de omliggende ziekenhuizen. Check hier voor meer informatie wat de kraamzorg doet.

Ziekenhuistas

Ongeacht waar je wil gaan bevallen, het is altijd handig om een tas of koffertje met spullen klaar te zetten. De inhoud hiervan zou het volgende kunnen zijn: toiletspullen, nachtgoed voor jezelf, slippers, kleertjes voor de baby, fototoestel, verzekeringsgegevens en legitimatiebewijs, trouwboekje of erkenningspapieren.

Voorbereiding slaapkamer

Zorg drie weken voor de uitgerekende datum dat de volgende zaken in huis zijn/klaarliggen:

  • Bed op bedverhogers (minimale matrashoogte 75 cm)
  • Ondersteek of po
  • Bedzeil ter bescherming van je matras
  • Goede verlichting (en noodverlichting: zaklamp)
  • Vrije doorgang bij de trap
  • Kraampakket onder je bed (let op: we hebben minimaal 10 celstofmatjes/onderleggers nodig)
  • Twee mutsjes
  • Twee kruiken

Bovenstaande materialen zijn o.a. te regelen via de thuiszorgwinkels en online.
Adres: Pastoor Gowthorpestraat 21 in Barneveld of Bakkersweg 2c in Voorthuizen.

Let op: bovenstaande geldt ook indien je in het ziekenhuis wilt / gaat bevallen.

Bij een thuisbevalling staan we aan de rechterzijde van de barende. Je kunt hier rekening mee houden door aan die zijde van het bed voldoende ruimte te creëeren daar de matrasbeschermer op het matras te plaatsen. De kamer waarin je wilt bevallen, mag niet op zolder zijn. Overleg zonodig met ons of de geplande ruimte geschikt is om te baren.

Kraampakket

Meestal ontvang je deze via jouw zorgverzekeraar. In het kraampakket vind je medische artikelen die nodig zijn bij en na jouw bevalling. De inhoud kan licht verschillen per zorgverzekering en pakket. Vraag je pakket aan voor 30 weken zwangerschap. Je kunt er ook één aanschaffen via de thuiszorgwinkel, online of apotheek. Ook hoor en lees je steeds meer over een natuurlijk kraampakket. Dit pakket bevat alle verzorgingsproducten en zijn van ecologisch, natuurlijk, fairtrade, gifvrij, biologisch afbreekbaar en van natuurlijke oorsprong.

In het kraampakket zit een navelklem, waarmee de navelstreng na de geboorte wordt afgeklemd. Een alternatief hiervoor is de Cord Ring. Dit is een steriel strak ringetje die gebruikt kan worden voor het afbinden, is vrijwel gewichtloos en gemaakt van natuurlijk materiaal wat niet irriteert op de gevoelige babyhuid. Via verschillende webshops is deze te koop.

TIP: Het is handig wanneer je je kraampakket in de doos bewaart, zodat alles tijdens de bevalling snel gevonden kan worden.