Zwangerschapsbegeleiding

Zwanger zijn is een hele bijzondere gebeurtenis die gepaard gaat met veel lichamelijke en emotionele veranderingen, waarin we je graag persoonlijk en professioneel willen begeleiden.

Tijdens deze zwangerschapscontroles beoordelen we of de zwangerschap zonder problemen verloopt. Dit doen we onder andere door het controleren van de groei van de baarmoeder, het meten van de bloeddruk en het luisteren naar de harttonen van de baby.

 

Daarnaast geven we je gerichte informatie en staan we open voor al je vragen. In de loop van de zwangerschap zullen deze controles steeds frequenter plaatsvinden. Wanneer er complicaties optreden zullen wij vervolgonderzoek doen en zonodig doorverwijzen naar bijv. de gynaecoloog. Ook werken wij samen met fysiotherapeuten, diëtisten en huisartsen.

 

 

 

Vormen van zorg

Individuele zorg

Na de intake krijg je een tweede controle afspraak. Deze vindt plaats tussen de 14-16 weken en dan zal je voor het eerst het hartje van de baby kunnen horen via de doptone. De afspraken erna worden volgens onderstaand schema ingepland:

  • 16 – 24e week: om de vier weken
  • 24e- 30e week: om de drie weken
  • 30e – 36e week: om de twee weken
  • 36e – 42e week: iedere week

 

Centering Pregnancy

In onze praktijk bieden wij ook Centering Pregnancy aan. Je vormt hierin samen met andere zwangeren die ongeveer in dezelfde periode zijn uitgerekend, een sessiegroep. In elke sessie ga je in gesprek met elkaar over ervaringen en beleving. Hierin ondersteun je elkaar. Daarnaast leer je hoe je op een gezonde manier je zwangerschap kunt doorlopen.

De sessies vinden plaats in een groep van 8 tot 12 vrouwen. Een van de verloskundige is de vaste begeleider en heeft ondersteuning van een co-begeleider. De bijeenkomsten zijn op vastgestelde dagen en tijden en dus al vooraf bekend tot aan het einde van je zwangerschap. De bijeenkomsten duren ongeveer 2 uur per bijeenkomst. Dit is veel langer dan bij individuele zorg. Daardoor is de interactietijd tussen de zorgverlener en de zwangere groter en is het beter mogelijk meer en uitgebreider factoren te bespreken die van invloed zijn op de zwangerschap en de gezondheid van moeder en kind.

Meer weten? Kijk dan deze informatievideo of vraag het aan je verloskundige!