Het coronavirus (ook wel COVID-19 genoemd) is in Nederland bij veel mensen vastgesteld. Als je zwanger bent, maak je je hier misschien extra zorgen over. Hierbij een aantal antwoorden op veel gestelde vragen:

 

 • Is een zwangere vrouw meer vatbaar voor het coronavirus?

Waarschijnlijk is een zwangere vrouw niet vatbaarder om het coronavirus te krijgen. We weten dit niet zeker. Het overgrote deel van de zwangere vrouwen dat besmet is met corona heeft lichte/milde klachten. De kans dat een baby in de buik of tijdens de bevalling besmet raakt lijkt op dit moment zeer klein. De beperkte gegevens in de medische literatuur laten zien dat het met deze baby’s goed is gegaan. Tot nu toe hebben zwangere vrouwen met het coronavirus niet vaker een miskraam of zwangerschapsverlies gehad.

 • Ik moet voor controle naar de verloskundige / naar het ziekenhuis. Mag ik iemand meenemen?

Of je wel of niet iemand mag meenemen naar de controle is afhankelijk van het soort afspraak. Bij echo afspraken is je partner binnen onze praktijk welkom. Daarnaast is je partner welkom bij het gesprek over de bevalling (35-36 weken). Op andere momenten kan het voorkomen dat het fijn is of noodzakelijk dat de partner of een ander persoon meekomt, bijv. bij een taalbarrière. Overleg dit van te voren met de assistente. Ook voor het ziekenhuis geldt geen persoon mee, behalve bij echo afspraken en gesprek baring.

 • Ik heb klachten (hoesten, neusverkoudheid, keelpijn, grieperig gevoel en/of koorts), wat nu?

Kijk op de website van het RIVM. Hier kun je zien of er een reden is om je te laten testen op het coronavirus. Bel met je huisarts als je twijfelt. Of je controle wel of niet door kan gaan zal besproken worden met je verloskundige. Bel hiervoor naar de praktijk. Meld het bij de verloskundige als je Corona positief bent getest. Dit in het belang omdat wij zwangeren met Corona willen melden in het lopende onderzoek (Nethoss).

Naar de RIVM website

Ik ga bevallen…!

 • In de a terme periode positief getest (37-42 weken) of in quarantaine, wat nu?

Zeker in deze periode is het goed meteen contact op te nemen met je verloskundigen. Samen stemmen we af wanneer een controle nodig is. Ook willen we vastleggen tot wanneer de quarantaine duurt. Dit geldt dus ook als je partner / kind positief getest is. Beval je nog binnen deze dagen? Dan zullen we in beschermende kleding je bevalling begeleiden.

 • Waar mag/moet ik bevallen?

Zonder medische indicatie heb je nog steeds eigen keus of je thuis of poliklinisch wilt bevallen. Bij een medische indicatie vanwege je voorgeschiedenis met een eerdere zwangerschap/bevalling of andere reden blijft ook dit gelden. Een positieve corona test heeft geen invloed op waar je mag/moet bevallen. Wel zullen de zorgverleners om je heen meer beschermende materialen gebruiken.

 • Wie mag er bij mijn bevalling zijn?

Je partner mag bij de bevalling zijn. In de thuissituatie is het soms mogelijk om een extra persoon bij de bevalling aanwezig te laten zijn. Dit is afhankelijk van de verloskundige en kraamverzorger. Andersom bieden wij ondanks de huidige tijd verloskundigen in opleiding een kans op stage, dus ook zij mogen in principe mee, tenzij je dat zelf liever niet hebt. Voor in het ziekenhuis geldt de regel geen extra persoon buiten je partner. In sommige situaties kan in overleg met de gynaecoloog hier soms een uitzondering in gemaakt worden.

Meer veelgestelde vragen

Mijn kraamtijd… Welke maatregelen gelden nu?

 • Wie mogen er op visite komen?

De kraamverzorgster en verloskundige tellen NIET als bezoek. Dus in overleg mag je buiten zorgverleners (denk ook aan medewerker Jeugdgezondheidszorg voor de hielprik en gehoortest) nog steeds 1 bezoeker ontvangen. De voorkeur heeft wel een vaste bezoeker gedurende week, en zo min mogelijk tegelijk met de uren dat de kraamzorg aanwezig is.

 • Wat voor effect heeft Corona op mijn baby?

Zolang je corona hebt, kun je je baby besmetten tijdens of na de bevalling. Bijvoorbeeld als je je baby voeding geeft of knuffelt. Corona kan niet in de borstvoeding komen. Antistoffen tegen corona komen wel in de borstvoeding. Waarschijnlijk helpt dit je baby als hij of zij besmet raakt met corona. Misschien ben je bang dat je je baby met corona besmet. Dat is niet helemaal te voorkomen. Mocht het toch gebeuren, dan hoef je je daar niet schuldig over te voelen. Je baby zal waarschijnlijk niet erg ziek worden van corona. Ook bij geen klachten of positieve test is het goed om op een aantal punten te letten:

 1. Was je handen voordat je je baby gaat verzorgen of voeden
 2. Draag indien je besmet bent met het virus bij voorkeur een mondkapje.
 3. Denk ook aan hygiëne rondom gebruik van een eventuele borstkolf en/of het maken van flesvoeding.
 • Hoe verloopt de zorg van de kraamverzorgende en verloskundige?

Zonder een verdenking op Corona ontvang je de zorguren zoals afgesproken met jouw kraambureau. Indien er sprake is van een quarantaine of ziekte tijdens je kraamweek, zal hierop de uren worden aangepast. De verloskundigen bezoeken je standaard een keer thuis, overige visites zal telefonisch zijn. Indien er twijfels zijn over jouw gezondheid of die van de baby zal de verloskundige op indicatie en in overleg met jou jullie op dat moment een bezoek brengen.

Op de hoogte blijven