Minder bewegende baby
Wat moet ik doen als ik mijn baby minder voel bewegen?
De meeste vrouwen voelen de eerste bewegingen van hun baby vanaf de 16-20 weken van hun zwangerschap. Als je al eens eerder zwanger bent geweest, herken je de eerste bewegingen vaak en kan het zijn dat je de baby eerder voelt bewegen dan wanneer het je eerste zwangerschap is. Aan het begin zijn de bewegingen vaak nog heel zacht, en wordt het gevoel vaak omschreven als ‘kleine plopjes in mijn buik’ of ‘zoals mijn darmen maar dan anders’. Je gaat de baby steeds vaker voelen, en de bewegingen worden ook steeds krachtiger.
Tot 24 weken…
…kan het goed zijn dat je de baby nog weinig voelt. Het is heel normaal bij deze termijn dat je de bewegingen van de baby de ene dag wel en de andere dag niet voelt. Het blijft echter per persoon erg verschillend. Wanneer je in deze periode je kindje al regelmatig hebt voelen bewegen en ineens een poos niet meer, is het begrijpelijk dat je ongerust wordt. We vinden het belangrijk dat je bij ongerustheid altijd belt, dan kunnen we laagdrempelig een extra controle doen en even naar het hartje van de baby luisteren.
Wanneer je 24 weken zwanger bent en je hebt je baby nog niet voelen bewegen, moet je contact met de verloskundige opnemen.
Tussen de 24-28 weken…
…is het heel normaal dat je de baby de ene dag veel beter en vaker voelt bewegen dan de andere dag. Het bewegingspatroon van de baby is in deze periode nog erg verschillend. Twijfel je in deze periode over het voelen van de bewegingen van de baby? Of heb je het een dag niet voelen bewegen, neem dan contact op met de verloskundige.
Vanaf 28 weken…
…is het belangrijk dat je de baby iedere dag regelmatig voelt. De baby heeft inmiddels een eigen slaap-waakritme ontwikkeld, wat je waarschijnlijk zult (gaan) herkennen. Het is goed om je bewust te zijn van dit bewegingspatroon. Als je twijfelt over de bewegingen of de baby beweegt minder dan je gewend bent, is het belangrijk om even de tijd te nemen en hierop te letten.
Tip: ga rustig op je linkerzij op de bank of op bed liggen en concentreer je op het voelen van bewegingen. In deze houding is de doorbloeding van de placenta optimaal en voel je de bewegingen vaak het best. Probeer intussen eventueel bewegingen uit te lokken en bewust contact te maken met je kind.
Wanneer je de baby minder voelt bewegen is het belangrijk dat je nog dezelfde dag contact opneemt met ons. Je krijgt dan een extra controle waarin we o.a. naar het hartje van de baby luisteren en aanvullende vragen stellen over het leven voelen.
Zo nodig stuurt de verloskundige je door voor een extra controle in het ziekenhuis. Daar wordt dan met een CTG het hartje van de baby minimaal een half uur geregistreerd, zodat er een duidelijk beeld gevormd kan worden over de conditie van de baby.