Natuurlijk

Je kindje is geboren met een enorme behoefte aan warmte, voeding en lichaamscontact. Daarbij is voor hem of haar borstvoeding de natuurlijkste zaak van de wereld. Borstvoeding is zo uniek samengesteld (precies goed voor de leeftijd van het kind) dat het niet na te maken is.

Naast voedingsstoffen zitten er ook antistoffen in die het kind beschermen tegen ziekten. Door jezelf goed voor te bereiden en over de juiste informatie te beschikken geef je jezelf en de baby de beste kans op een goede start.

Investering

Borstvoeding geven is een goede investering in de gezondheid van je kind. Een investering die in het begin veel inspanning vergt, maar zeker de moeite waard is!

Om je hierin zo goed mogelijk voor te bereiden is het aan te raden om hierover een cursus te volgen, zodat jij en je partner in de basis weten wat borstvoeding geven inhoud.

Check onze pagina Cursussen voor meer info over de voorlichtingsavond Borstvoeding.

Praktisch

Naast de vele voordelen voor de gezondheid kent het geven van borstvoeding ook vele praktische voordelen. Moedermelk heeft altijd de juiste samenstelling en temperatuur, is altijd voorradig, is hygiënisch en bovendien goedkoop.

Bij de keuze voor het wel of niet geven van borstvoeding spreekt moeder natuur duidelijke taal. Maar liefst 98% van de vrouwen blijkt lichamelijk in staat om borstvoeding te geven. In Nederland kiezen 80% van de vrouwen na de bevalling voor het geven van borstvoeding.

Voordelen voor jezelf!

Ook voor de moeder biedt het geven van borstvoeding voordelen: de baarmoeder herstelt sneller na de bevalling. En op lange termijn heeft de moeder, die borstvoeding geeft, minder kans op borst- of eierstokkanker.

Borstvoedingsbeleid

Onze praktijk heeft een borstvoedingsbeleid, waarbij we tijdens meerdere momenten op het spreekuur praten we met je over borstvoeding. Ons borstvoedingsbeleid is gebaseerd op de 10 vuistregels van de WHO/Unicef.

Borstvoeding geven is niet moeilijk of ingewikkeld, maar het gaat niet altijd vanzelf. Een cursus borstvoeding in de zwangerschap kan je helpen bij de voorbereiding. Je weet hierdoor wat je kan verwachten en waar je op kan letten.

Vragen over borstvoeding?
Mail naar info@borstvoedingbarneveld.nl

Of wandel gezellig binnen in het borstvoedingscafé. Deze is elke eerste vrijdagochtend en derde maandagochtend van de maand, van 9:30-11:00 aan de Wilhelminastraat 10 in Barneveld. Wees welkom!

Borstvoedingscursus

Deze cursus bestaat uit twee bijeenkomsten van 2 uur met veel informatie over borstvoeding. De cursus wordt gegeven door Karin Boone, verloskundige en moeder met borstvoedingservaring of Erna Schuitema, lactatiekundige en moeder met borstvoedingservaring.

Deelname is vanaf 27 weken zwangerschap en de kosten voor deze avonden zijn totaal € 20. Klik door voor meer informatie over de cursus en de aanmelding.

Geen borstvoeding

In sommige gevallen is het niet mogelijk of wenselijk om borstvoeding te geven. Bijvoorbeeld vanwege een borstoperatie of gebruik van bepaalde medicatie. Of je hebt alles goed afgewogen en toch besloten om kunstvoeding te geven. Dan respecteren we je keuze en willen we je daarbij adviseren en begeleiden. Meer informatie is ook te lezen via het voedingscentrum.

FAQ Flesvoeding

Lactatiekundige zorg

Soms heb je extra steun en begeleiding bij de borstvoeding nodig. Een lactatiekundige is een specialist op het gebied van borstvoeding. Je hebt een lactatiekundige vaak maar kort nodig en het kan voorkomen dat de problemen groter worden. Neem dan ook op tijd contact op als je vragen of problemen hebt.

Lactatiekundige biedt begeleiding en advies bij:

  • onzekerheid
  • problemen bij aanleggen
  • pijnklachten
  • (dreigende) borstontsteking
  • problemen met de melkproductie
  • onvoldoende groei van de baby
  • borstvoeding bij een meerling
  • vroeggeboorte, ziekte of aangeboren afwijking
  • ziekte of handicap van moeder
  • medicijngebruik
  • kolven
  • werken en borstvoeding
  • afbouwen
  • spruw
  • het opnieuw op gang brengen van borstvoeding (relactatie)
  • advies na borstoperatie

Links

Lactatiekundige Els Hardeman is te bereiken via info@borstvoedingbarneveld.nl.

Lactatiekundigen werken zelfstandig of zijn verbonden aan een ziekenhuis, kraamcentrum of consultatiebureau. Je kunt zelf direct contact opnemen met een lactatiekundige via deze zoekfunctie. Soms is een verwijzing nodig, kijk je verzekeringspolis hierop na. Veel zorgverzekeraars vergoeden lactatiekundige hulp.