Praktische info

Je bent kraamvrouw tot 6 weken na je bevalling. Lichamelijk, emotioneel en sociaal gezien verandert er veel. Deze veranderingen zijn de eerste twee weken na de bevalling het meest merkbaar.

Om je zo goed mogelijk te ondersteunen en te informeren in deze periode, is de folder¬†‘Net bevallen’ ontwikkeld. Deze folder geeft je alle informatie over de periode na de bevalling. Er zijn vrouwen die na de geboorte van een kind op een roze wolk zitten en alleen maar genieten. Toch merken de meeste vrouwen dat het herstellen van een bevalling en het wennen aan een nieuw leven met baby best pittig is. Je kunt te maken krijgen met verschillende klachten.

Omgaan met je baby

Na de geboorte heeft je baby veel behoefte aan lichaamscontact, immers dit geeft je kind een gevoel van veiligheid, geborgenheid en vertrouwen. Denk hierbij ook aan veilige slaapomstandigheden. De ene baby huilt meer dan de andere. De opvatting dat (langdurig) huilen goed zou zijn voor baby’s is niet wetenschappelijk bewezen. Een goede draagzak of -doek kan een goed hulpmiddel zijn. De natuurlijke behoeften van een baby komen niet altijd overeen met die van ouders, omgeving of de maatschappij. Ons advies is om altijd naar je eigen gevoel te luisteren en bij twijfel contact op te nemen met de huisarts, verloskundige of consultatiebureau.

Meer lezen over contact met je baby?

De nacontrole

Zes weken na de bevalling bieden wij een nacontrole aan op de praktijk. Deze controle is met name bedoeld voor de moeder/ouders. In dit gesprek praten we over de afgelopen periode van zwanger zijn, de bevalling en de kraamweek. Soms kan het fijn zijn als de verloskundige nogmaals de hechtingen beoordeeld, de bloeddruk meet en/of het ijzer in het bloed meet. Ook kunnen we tijdens dit gesprek ingaan op eventuele consequenties voor een volgende zwangerschap en kunnen we informatie geven over vormen van anticonceptie desgewenst.

De nacontrole afspraak is geen verplichte afspraak, maar je bent altijd welkom!