Hoe doe je dat als je gaat bevallen?

Doel van de maatregel is om contactmomenten drastisch te verminderen. Maar de politiebond heeft al gezegd: “We gaan niet willekeurig auto’s en fietsers aanhouden.” Om je voor te bereiden op eventuele verplaatsing, hier wat praktische tips:

  • Ik wil POLIKLINISCH bevallen, wat moet ik regelen?
Gelukkig geen echte spoed maar wel een geval van dringend medische hulp. Je hebt GEEN vooraf ingevulde eigen verklaring nodig. Vind je dit toch een prettig idee? Vul dan op het formulier ‘Eigen verklaring avondklok‘  in wat kan, met onder Reden: dringend medische hulp / bevalling. Op het moment van bevallen hoeft alleen de datum er nog bij. Zowel een uitgeprinte versie als digitaal is voldoende.

  • Wat moet ik regelen als ik met SPOED medische hulp nodig heb?
Bij een spoedsituatie ga je natuurlijk niet eerst nog een formulier in zitten vullen. Dit hoeft ook zeker niet. Let op: je partner heeft dit formulier wel nodig als jij per ambulance wordt vervoerd en je partner met eigen vervoer gaat. Vul op het formulier als reden mantelzorger in en kruist het 3e rondje aan. Dit formulier kun je ook al klaar hebben bij het begin van je bevalling.
  • Kan ik ook m’n ZWANGERSCHAPSKAART laten zien als ‘bewijs’?
De overheid geeft aan dat alleen het officieel formulier geldig is. Een zwangerschapskaart is dat niet. Eventueel een zwangerschapsverklaring kan je vragen bij de assistente, zodat je wel iets bij je hebt om zo vlot mogelijk door te kunnen.

  • Hoe regel ik het met de OPPAS voor m’n oudste kind(eren)?
Die kan gewoon tijdens de avondklok naar je toekomen (met een geldig ID op zak). Dit is mantelzorg en daarvoor kan diegene ook de verklaring downloaden en ondertekenen. Gebruik dan bijv. als toelichting: kinderoppas bij noodzaak medische zorg ouder. Een mantelzorger telt trouwens niet mee als bezoek in je huis!

  • Kan ik nog wel met mijn verloskundige bevallen?

De zorg van ons als verloskundigen gaat natuurlijk gewoon door zoals je dat gewend bent! Wij hebben alles op orde om ook in de avond en nacht zorg te kunnen verlenen. Hetzelfde gaat ook op voor kraamverzorgenden.

Disclaimer

Bovenstaande tekst is gebaseerd op de informatie van het RIVM, de Rijksoverheid, onze beroepsvereniging KNOV en JeVerloskundige (geraadpleegd op 23-1-2021).

Wil je updates ontvangen over Corona & zwangerschap?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief via www.jeverloskundige.nl!