Thuisbevalcultuur als Nederlands erfgoed ingeschreven

ANP / Redactie11 december 2020
De Nederlandse cultuur van het thuisbevallen wordt voortaan gezien als Nederlands immaterieel erfgoed. Dat melden de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) en het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland.

“Er zijn bij de Nederlandse thuisbevalcultuur veel partijen betrokken, namelijk verloskundigen, kraamverzorgenden en (aanstaande) ouders. Bij al deze partijen leeft echter lang niet altijd het besef dat het thuisbevallen méér is dan een medische handeling, het is ook onderdeel van de Nederlandse immateriële cultuur”, aldus de trotse KNOV. De voordracht door een speciale werkgroep werd volgens de organisatie onderschreven door kopstukken als wetenschapper Herman Pleij en schrijfster Carry Slee. En ook een bekende beschuitenfabrikant is het er helemaal mee eens.

Binnenkort wordt een moment bepaald om de Nederlandse thuisbevalcultuur officieel bij te schrijven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland, zegt de KNOV. “We hopen dat de Nederlandse regering de thuisbevalcultuur in de toekomst gaat voordragen voor een Unesco-nominatie.”