Update corona 24-3-2020

Beste zwangeren en partners,

Via deze weg ontvangen jullie weer een update van de maatregelen die wij
moeten nemen nu iedereen in het land zich inzet om de verspreiding van het
Corona virus af te remmen.
Veel van jullie zijn gebeld over je afspraak die binnenkort staat. Ook zal regelmatig een telefonisch consult ingepland worden. Daarover het volgende:

Zwangerenportaal:
Als je een account hebt bij www.zwangerenportaal.nl dan kan de verloskundige met jou video-bellen. Dit is een veilig kanaal, speciaal ontwikkeld voor verloskundigen en zwangeren. Je kan een account aanmaken via de site https://id.zwangerenportaal.nl/signup. Zodra wij jouw aanmelding binnen hebben wordt je gekoppeld aan ons systeem. Extra voordelen zijn dat je de afspraken kan inzien, je zwangerschapsgegevens kan bekijken en nieuws en informatie ontvangt over de zwangerschap.
Het videobellen heeft de voorkeur voor zodat we je niet alleen kunnen horen maar ook zien hoe het met je gaat.

De eerste echo:
Normaal is de eerste echoafspraak rond de 8 weken. In deze tijd zijn we, volgend het landelijk beleid, gedwongen om alle niet noodzakelijke zorg te schrappen. In de meeste gevallen is deze “vroege echo” medisch gezien niet noodzakelijk en zal deze helaas niet doorgaan. De echo zal wel plaatsvinden bij 10-12 weken. Wij zullen bij elke aanmelding bekijken of er een medische indicatie is voor de echo en hem dan zo nodig inplannen.
De termijn echo is wel noodzakelijk tussen de 10e en 12e week van je zwangerschap. Deze afspraak blijft staan.

Spreekuren:
Zoals jullie al weten worden de contactmomenten zoveel mogelijk beperkt. In onze vorige nieuwsberichten heb je kunnen lezen in welke periode je op controle komt (en wanneer je vooraf telefonisch/per beeld contact hebt).
We willen nogmaals wijzen alleen op alle afspraken te komen en bij klachten zoals hoesten en koorts contact op te nemen en de afspraak te verzetten.
Wel zouden wij graag als je deze klachten hebt en niet op korte termijn een afspraak hebt staan, , dit van je horen. Zo kunnen we op de hoogte blijven van jullie gezondheid en inschatten wat nodig is om de juiste zorg te blijven bieden.

Ziekenhuizen in de regio:
Ook in de ziekenhuizen worden de maatregelen regelmatig aangescherpt. De verloskundigen zijn op de hoogte van de meest recente aanpassingen. Kijk voor de actuele mogelijkheden van bevallingen zonder medische indicatie en ruggenprik op hun website of vraag het tijdens je controle aan ons.

Voorlichtingsavonden en cursussen:

Zoals jullie wel zullen weten zijn alle voorlichtingsavonden en cursussen geannuleerd. Wij hebben een aantal online cursussen voor jullie op een rijtje gezet onder het kopje voorlichting.

Gehoorscreening:
Normaal gesproken zal de wijkverpleegkundige van het consultatiebureau in de eerste week geboorteweek van jullie kind langskomen voor de hielprik en de gehoortest. Echter is per ingang van vandaag besloten de gehoorscreening voorlopig niet meer te doen tijdens dit bezoek. Het zal plaatsvinden op een later tijdstip. Gezien het belang van de hielprik zal deze wel worden afgenomen.